Senior Ontwerper Openbare Ruimte

Werken aan complexe stedelijke opgaven met volop ruimte voor creativiteit

De functie

Zaanstad heeft het. Van landschappelijk groen en molens tot industrie en een ambitieuze binnenstedelijke woningbouwopgave en dat onder de rook van Amsterdam. In de groeiende en verdichtende stad staat de kwaliteit van de openbare ruimte onder druk. In deze veelzijdige functie zorg jij dat de openbare ruimte goed functioneert en het Zaanse karakter behouden blijft. Zaanstad heeft op het gebied vergroening van de stad grote ambities en daar hebben wij goede ontwerpers voor nodig!

Wat ga je doen?

Jij maakt de ontwerpen voor de inrichting van bestaande wijken en nieuw te ontwikkelen gebieden. Denk hierbij aan een herinrichting van een op veengrond gebouwde woonwijk uit de jaren ’80 of aan nieuwe complexe projecten van MAAK.Zaanstad. Je neemt deel aan diverse, interessante, grotere én kleinere projecten. Je bent betrokken vanaf de initiatieffase tot en met de uitvoeringsfase. Bij het maken van jouw plannen stem je actief af met alle relevante vakdisciplines en werk je nauw samen met de teamleden in het projectteam (van de verkeerskundigen voor het ontwerp, de bestekschrijver voor productomschrijvingen en technische uitwerking tot en met de toezichthouder in de uitvoering).

Verder:

maak je de beplantingsplannen en verzorg je presentaties over plannen voor ontwerp- en projectteams, externe partijen en/of bewonersavonden;

denk je op het gebied van gebiedsontwikkelingen actief mee bij stedenbouwkundige planvorming en adviseer je over de mogelijkheden binnen de openbare ruimte;

heb jij vernieuwende ideeën op het gebied van duurzaamheid en klimaatadaptatie;

coach en begeleid je de junior ontwerpers in het team.

De beleving en de gebruikskwaliteit van de openbare ruimte is van groot belang. We respecteren Zaanstad met z’n historische omgeving. De uitdaging is om verleden, heden en toekomst respectvol en smaakvol samen te brengen. Ga jij deze uitdaging aan?

...
... ...

Jouw profiel

Met jouw creativiteit, passie en aantoonbare ontwerpkwaliteiten weet jij vernieuwende en inspirerende ontwerpen voor de openbare ruimte te maken. Je kunt goed visualiseren en je weet de leefomgeving, groen en water met elkaar te verbinden. Jij denkt niet alleen in mogelijkheden, maar kunt met jouw enthousiasme en communicatieve vaardigheden uiterst goed plannen presenteren en draagvlak creëren op verschillende niveaus. Door je ervaring en motivatie om de junioren te coachen en te begeleiden, draag jij een belangrijke rol in de verdere ontwikkeling van het team ontwerpers openbare ruimte.

Verder heb je:

min. een afgeronde HBO opleiding in de richting van ontwerp openbare ruimte / tuin- en/of landschapsontwerp;

min. 5 jaar ervaring in een vergelijkbare functie;*

kennis van planten, bomen, materialisatie, klimaatadaptatie en inzicht in de consequenties voor het beheer in de praktijk;

ervaring met de programma’s als Adobe Suite, Autocad, Sketchup en Office.

* Heb je minder ervaring maar wel interesse? Schroom dan niet om ook te reageren! We kijken graag naar de mogelijkheden die er zijn binnen het team.

Het aanbod

Gemeente Zaanstad is een fijne werkgever. Je gaat werken met gedreven, enthousiaste collega’s, je hebt inhoudelijk zeer uitdagende en verantwoordelijke werkzaamheden. Daarbij draag jij direct bij aan de stedelijke opgaven en de toekomst van Zaanstad.

Wat kun je nog meer verwachten?

Een salaris tussen €4.020 en €5.725 (o.b.v. 36 uur per week, schaal 11). Inschaling in een aanloopschaal behoort tot de mogelijkheden.

Een baan voor 32-36 uur per week.

Een individueel keuzebudget (IKB) van maar liefst 17,05%, dat je kunt besteden aan extra vakantiedagen, opleidingen, een fiets of extra salaris.

Hybride werken: zowel in het unieke stadhuis, direct gelegen naast het NS-station Zaandam, als vanuit huis. Werktijden/ -dagen zijn flexibel in te delen.

Gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Een thuiswerkvergoeding van €3 netto per dag.

Een reiskostenvergoeding op basis van fiscale uitruil. Als je met het OV reist ontvang je daarnaast een netto tegemoetkoming in de reiskosten.

Wil je meer weten over onze arbeidsvoorwaarden? Bekijk dan het overzicht: werkenbij.zaanstad.nl/vacatures/arbeidsvoorwaarden

De organisatie

Zaanstad is onderdeel van de metropoolregio Amsterdam. In 2040 is onze stad naar verwachting uitgegroeid tot een stad met ruim 200.000 inwoners. Deze groei biedt mooie kansen om de stad te moderniseren en de leefbaarheid te verbeteren, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. De groei heeft grote impact op de benodigde infrastructuur en de inrichting van de openbare ruimte. Dat betekent volop interessante uitdagingen voor jou als ontwerper openbare ruimte!

Michiel van Zwieten, ontwerper openbare ruimte: “de omvang van de organisatie is ideaal: wél de grootstedelijke vraagstukken, maar in een klein team waardoor je veel verschillende aspecten van het vak tegenkomt. Wat je doet valt op, je zit snel bij een wethouder aan tafel. In Zaanstad krijg je veel vrijheid. Er is ruimte voor nieuwe ideeën.”

Het team

Je bent onderdeel van een team bestaande uit 6 ontwerpers openbare ruimte en een landschapsontwerper. De onderlinge sfeer wordt als zeer prettig ervaren. De collega’s zoeken elkaar gemakkelijk op, schakelen snel en helpen elkaar waar nodig. Daarnaast werk je op de afdeling fysieke leefomgeving nauw samen met de vakspecialisten van stedenbouw, erfgoed, wonen, milieu, duurzaamheid, ecologie en verkeer. Op de afdeling wordt integraal beleid gemaakt, worden er gebiedsvisies opgesteld en wordt er geadviseerd op grote projecten en vergunningsaanvragen.

Nieuwsgierig naar één van je toekomstige collega’s? Bekijk het filmpje met Michiel van Zwieten of lees het interview over zijn werk als ontwerper openbare ruimte bij Zaanstad.

Interesse?

Kom jij het team ontwerpers openbare ruimte versterken? Wij maken graag kennis met jou! Laat vooral je contactgegevens achter en wij plannen een oriënterend gesprek, zodat je meer te weten kunt komen over de functie, de stad en het werken bij Zaanstad.

Direct solliciteren? Dat kan natuurlijk ook via deze link. Wij geven jou binnen 5 werkdagen een terugkoppeling.

Heb je nog vragen? Neem voor inhoudelijke vragen gerust contact op met Jeannette Blaauw (afdelingshoofd Fysieke Leefomgeving) via 06-50071820. Bel of app met Ramona Iannotti (Corporate Recruiter) op 06-58002221 voor vragen over de sollicitatieprocedure.

.